Alexander Stevns fra URBAN 13: »Heldigvis har vi lært, at svarene som oftest ligger derude i netværket. Så dér har vi kunnet række ud til erfaringer fra både familie, venner og bekendte.«

Foto: Alexander Stevns // Privat
Tekst: Sofie Vitalis

Alexander Stevns er sekretariatschef og medstifter af URBAN 13, der er et koncept som vægter fællesskab, events og iværksætteri. URBAN 13 er i fuld sving med at forvandle byrummet ved Bispeengbuen i København til et kulturelt og kreativt samlingspunkt. 

Alexander er også bestyrelsesformand og medstifter af Carpark Festival, som er et to-dages arrangement med musik- og kunstbegivenheder. Som vigtig skikkelse inden for eventbranchen hjælper Alexander Stevns med, at fremme Københavns kulturelle vækstlag, og omdanne et omdiskuteret byrum til et kulørt og trygt sted. 

Hvad har for dig været altafgørende ift. at bryde igennem i eventbranchen?

Da jeg startede med at lave offentlige events, sammen med en gruppe gamle gymnasievenner i 2014, vidste jeg ikke særligt meget om særligt meget. Det, der har været afgørende, har været ikke at lade mig begrænse af manglende viden på et område – at kunne fejle, lære af det og fortsætte alligevel.

Senere har det også været en accept af, at det ikke er muligt at tage hånd om alting selv. Det er mere end OK at spørge andre til råds. Og så bliver projekter som oftest bedre af, at der er flere til at udvikle sammen på dem i maskinrummet.

Det har også været et mantra at udvise ordentlighed over for samarbejdspartnere, kollegaer i branchen og så videre. Samarbejder man med fonde og kommuner, opbygger man gensidig tillid ved at holde, hvad man lover. Og så skal man også bruge sine erfaringer til at hjælpe andre i gang, så vidt det er muligt. Verden bliver et bedre og mere spændende sted, hvis vi dropper konkurrence-mentaliteten og i stedet hjælper og hylder hinanden!

Hvad er din rolle hos URBAN 13?

Til daglig er jeg Sekretariatschef på URBAN 13, der er et socialøkonomisk kultur- og bylaboratorium under Bispeengbuen i København. Jeg er én af tre ”founding fathers” og sidder blandt andet med projektudvikling og samarbejder, ledelse, administration, økonomi og kommunikation. Så en bred palette af opgaver. Vi vil rigtig meget, men er også få hænder til det.

Hvad er det vigtigste at kunne i arbejdet som sekretariatschef og medstifter af URBAN 13? 

Det allervigtigste i arbejdet med URBAN 13 er, at man ikke må være bange for at springe ud i nye ting. Vi har skullet lære meget fra bunden – ingen af os er for eksempel hverken håndværkere eller arkitekter, så da vi skulle bygge den første bygning, måtte vi lære os selv, hvad man gør i sådan en proces. Sådan har det været med det meste hernede. Flere stejle, men spændende, læringskurver.

Hvilke udfordringer har du mødt i dit arbejde og hvordan har du håndteret dem? 

På URBAN 13 har vi bygget et spillested, et kontorfællesskab, en café og et gadeidrætsprojekt med asfalterede sportsbaner, tribuner og klubhus. Sammen med kloakering, vandtilførsel og en udbyggelse af elnettet. Derudover har vi skullet opbygge en organisation fra bunden med alt lige fra økonomi- og mailsystemer til grafisk identitet, events og medarbejderansættelser. Der har vi bare måttet tage fat og starte fra bunden. Heldigvis har vi lært, at svarene som oftest ligger derude i netværket. Så der har vi kunnet række ud til erfaringer fra både familie, venner og bekendte. Folk har været rigtig søde til at hjælpe.

Har du gang i nogle projekter, som du synes er særligt spændende fortiden?

Lige nu, er jeg bl.a. i gang med at lave Carpark Festival 2021. Det er særligt spændende i år, da vi har besluttet at udvikle os fra at være en musikfestival, til at være en musik- OG kunstfestival. Kunsten og musikken skal ligestilles, så på årets festival vil man se en masse nye initiativer. Så må vi se, om udviklingen i forhold til COVID-19 gør det hele muligt. Vi krydser fingre.

På URBAN 13 har vi også gang i et byudviklingsprojekt, Buens Torv, som skal få flere piger og kvinder til at benytte byrummet under Bispeengbuen. Her i foråret kommer vi blandt andet til at bygge et væksthus, et udendørs bygalleri. Og så skal vi lave et stort kunstværk på Bispeengbuens asfalt sammen med lokale piger og kvinder.

Har du nogle gode råd til andre som ønsker at bryde igennem i branchen?

3 ord:
Gå-på-mod, ordentlighed og samarbejde.

// Udgivet den 8. marts 2021