Magiske Dage Odense: En hyldest til litteraturen

Foto: Niels Holmgård, OFA

Magiske dage Odense, som tidligere gik under navnet Harry Potter Festival, er et årligt børnekulturelt-event, som løber af stablen i efterårsferien. Det er en begivenhed, som har eksisteret i mere end 15 år, og som hvert år tiltrækker omkring 15.000 mennesker til Odense by. Vi har talt med Søren Dahl Mortensen, som er projektleder på begivenheden, og spurgt ham om, hvordan festivalen har udviklet sig, og hvor den er på vej hen.

Udviklingen har skabt muligheder


Magiske Dage Odense startede som et enkelt projekt på et lokalt bibliotek, hvor man ønskede at formidle J.K. Rowlings Harry Potter-univers gennem rollespil. Dengang havde man indrettet byens historiske sal til den såkaldte Hogwarts-sal, hvor der blev lavet små rollespil i Harry Potter-ånden. Søren fortæller begejstret om sin første oplevelse med festivalen:

”Der var 70 børn med, og jeg var udklædt som professor Snape – og så er det bare vokset derfra”.


Den stigende interesse resulterede sidste år i udfordringer omkring rettighederne til at bruge Harry Potter-navnet. Det betyder at festivalen nu hedder Magiske dage Odense, hvilket åbner muligheder op for at videreudvikle universet.

Festivalens udvikling skyldes desuden, at man har etableret samarbejder med kulturinstitutioner og private partnere, som har kunnet bidrage med deres viden, og hjælpe til at skabe en øget interesse for begivenheden.

Derudover har festivalen ifølge Søren været så heldige, at Harry Potter-universet gennem årene er blevet videreudviklet med flere bøger og filmatiseringer. Dette har gjort, at Magiske Dage Odense løbende har kunnet videreudvikle på deres univers samtidig med at interessen for en Harry Potter-festival er blevet holdt vedlige.

Søren fortæller et helt konkret eksempel på dette:

“I 2010 faldt det også sammen med at Rowling var i Odense for at modtage H.C. Andersens litteraturpris, og det gav et boost for festivalen i forbindelse med hendes besøg”.

Stor opbakning fra byen


Magiske Dage Odens har stor betydning for byen, da festivalen formår at drage et stort antal mennesker til byen. Dette kan mærkes direkte på turismen i form af overnatninger og et øget caféliv. Op mod hele 70% af deltagerne kommer uden for Odense, og 50% uden for Fyn. Derfor har man også arrangeret, at der kører busser fra andre biblioteker til festivalen.

Begivenheden tiltrækker især mange børnefamilier, og da man lukker hele indre by af, kan børnene løbe rundt og lege, mens forældrene sidder på en café. Børnene får deres egne penge, som man kan veksle sig til i de opstillede banker, og disse kan bruges til aktiviteterne, som finder sted rundt omkring i det magiske univers.

Søren fortæller, hvordan Odense by generelt har vist stor opbakning for eventet, og gerne vil være med, så der kan blive skabt et godt produkt i form af en unik festival:

“Der er så meget opbakning, og så meget goodwill – og generelt mange der gerne vil byde ind, og det er virkelig fedt”.

Udviklingen vil fortsætte  


Harry Potters litterære univers er stadigvæk en del af Magiske dage Odenses dna, men det nye navn har åbnet op for muligheden for at viderefortolke og transformere det magiske univers. Der sidder i organisationen to personer, som skal udvikle på universet, og finde ud af hvordan det skal være. Derudover vil organisationen og samarbejdspartnerne blive inddraget, så man kan blive skarp på hvad man vil med begivenheden. Søren fortæller om overgangen fra Harry Potter-universet til et bredere, magisk univers:

“Vi skal have mere fokus på, at vi stadig ligger oppe i Harry Potter universet, og vi har stadig ikke fundet ud af hvad de nye univers betyder – så om der lige pludselig kommer en Darth Vader gående igennem gaden, det ved vi ikke endnu”


Søren har oplevet festivalens udvikling på tæt hold, og han mener, at den er ved at nå et punkt, hvor det kræver hjælp fra professionelle folk til at løfte og håndtere dele af begivenheden. Man skal forholde sig til en organisation, som har mange andre opgaver, inden for formidling af bibliotekets materiale, og derfor har frivilligheden også haft stor betydning. Der er i alt 130 frivillige som kommer fra hele Danmark for at hjælpe.

Søren fortæller, hvordan det typisk har været frivillige som har en oprigtig interesse for Harry Potter-universet, og gerne vil være med til at formidle det til andre og mødes omkring det her i Odense. Nu har det dog udviklet sig til også at være frivillige som har en generel interesse for det magiske univers og, som Søren siger, “vil ned og lege med”.

Søren mener at det kræver tid og nærvær, og ikke mindst at det er vigtigt at alle byder ind, så man sammen kan finde ud af, hvordan man skaber den bedste festival og det bedste samarbejde omkring det.

“Det er noget jeg har dyrket, og noget jeg synes har været fedt i mit arbejdsliv. Det er en luksus, men det er ikke noget der bare er kommet. Vi har opdyrket det, og det har været interessant at samarbejde med så mange forskellige institutioner i Odense”.


Drømmer du også om at skabe unikke events? På vores forløb Innovative Event Management får du muligheden for, at møde erfarne branchefolk, få konkrete værktøjer du kan bruge i praksis og skabe dig et netværk inden for eventbranchen.