Copenhagen 2021 – Del 1

Foto: Wilfred Gachau

I 2021 skal København være vært for Copenhagen 2021, som er en kombination af LGBT-eventet WorldPride og sportsstævnet EuroGames. Vi har taget en snak med Lars Christian Østergreen, CEO for Happy Copenhagen, som er gruppen, der står bag planlægningen af eventet. I denne første halvdel af artiklen kan du læse om opstartsprocessen, om idéen i at kombinere to selvstændige begivenheder, og om at være en del af en såkaldt “bidding”. 

Lars Christian Østergreen

Happy Copenhagen er dannet af to foreninger, Copenhagen Pride og Pan Idræt, som for godt og vel tre år siden besluttede, at de ville forsøge at merge de to events WorldPride og EuroGames. På baggrund af dette er Happy Copenhagen blevet stiftet som en organisation, et sekretariat, der skal stå for det indledende arbejde. Dette har blandt andet været at opbygge cases og deltage i bidding-konkurrencerne, som har været afgørende for, hvorvidt København fik lov til at være vært for både WorldPride og EuroGames. Og lad os lige starte med at få på plads, hvad der gemmer sig bag disse to navne:

WorldPride


Som navnet antyder, er WorldPride et verdensomspændt Pride-event, som typisk finder sted i en af verdens storbyer. Sidste år blev det eksempelvis afholdt i Madrid, i 2019 skal det foregå i New York, og i 2021 bliver det altså Københavns tur. Det er med andre ord Copenhagen Pride i stort format.

EuroGames


EuroGames er et omfattende sportsstævne med +25 forskellige sportsgrene. Stævnets særlige fokus er at tiltrække sportsudøvere fra LGBT-fællesskaber (Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender), og henvender sig derfor i høj grad til LGBT-sportsklubber rundt omkring i Europa. Som et stævne, der etableres igennem European Gay and Lesbian Sport Federation (EGLSF) er det vigtigt for EuroGames at være et diskriminationsfrit event. Det er derfor et sportsstævne, hvor alle kan deltage.

Sekretariatet Happy Copenhagen sidder således under de to foreninger, Copenhagen Pride og Pan Idræt, og arbejder med de to events, WorldPride og EuroGames. Biddingen på WorldPride vandt København allerede i efteråret, men at byen også skal hoste EuroGames er først blevet offentliggjort søndag d. 4. marts. CEO Lars Christian Østergreen forklarer derfor herunder, hvad der ville ske, hvis de kun vandt den ene af de to biddings:

“Man forpligtede sig lidt til det, da man satte sig sammen, at hvis man kun vandt det ene, så skulle man finde plads til det andet. Altså, for eksempel, hvis man nu kun vandt WorldPride, så skulle man på en eller anden måde indarbejde et sportstævne i WorldPride. Eller hvis man kun vandt EuroGames, så skulle man på en eller anden måde lade Copenhagen Pride køre videre med en stor Pride det år, hvor EuroGames så også ville blive en del af den almindelige Copenhagen Pride.”

Lars uddyber også, hvorfor det giver mening at merge de to begivenheder:

“Dels gør de jo det, at det helt automatisk bliver større, fordi der er to events, der går sammen. Men det gør også, at du kan gå ud og kigge på de forskellige målgrupper, som de to events forsøger at få fat i – at man på en eller anden måde kan få det krydset sammen. Så folk, der kommer for at dyrke sport, de måske bliver interesseret i noget menneskerettighedsdel, som ligger i WorldPriden, eller folk, der vil komme for at gå til fest og gå til WorldPride og marchere i parade og alt muligt andet, de vil kunne se at der er noget sport, som de også kunne få en interesse i. At de på en eller anden måde kan blive ramt af flere dele af det her event, nu de alligevel er her.”

EuroGames – nu med sportslederkonferencer

    
De typiske deltagere i EuroGames kommer fra LGBT-baserede sportsklubber rundt omkring i Europa. Under Copenhagen 2021 vil eventet byde på 27 sportsgrene, så der er derfor noget for enhver smag – og stævnet er meget eftertragtet for disse sportsudøvere:

“De har lavet de her klubber hjemme i deres respektive lande for at skabe det her safe-space, at der er et sted, du kan komme, uanset hvem det er, du holder i hånden, når du går derfra. Der kan du få lov til at dyrke sport i trygge omgivelser.”

På grund af den udbredte idé om, hvad EuroGames er, har LGBT-klubber rettet deres opmærksomhed mod eventet og sørger for at tilmelde deres medlemmer. De fleste af deltagerne er derfor medlem af EGLSF (ligesom Pan Idræt også er), så de kender til det. Men det betyder som sagt ikke, at sportsudøvere uden for denne målgruppe ikke kan deltage:

“Heldigvis kommer der rigtig mange, som ikke nødvendigvis er en del af den her målgruppe, men bare synes, at det er et fedt stævne, fordi det er velorganiseret, og det er på et relativt højt niveau også.”

Selvom EuroGames gerne vil sørge for, at sportsudøverne kan undgå diskrimination, er der ikke så meget fokus på menneskerettigheder som sådan. Derfor har Pan Idræt valgt, at der skal være en stor sportslederkonference (for første gang i forbindelse med EuroGames):

“Vi har kunnet se i nogle af de undersøgelser, som er kommet fra offentlige myndigheder, at der er en udfordring omkring sundhed og trivsel blandt LGBT-personer, at de simpelthen trives generelt dårligere end gennemsnittet, og der tænker vi, at sport kan være en væsentlig del til at få fokus på dét og få det forbedret. Og det vil så helt automatisk lede over i menneskerettighedprogrammet, for så kan man måske se en connection imellem de to events, fordi menneskerettighedsdelen traditionelt set ligger i WorldPride.”

Det ligger altså lige til højrebenet at kombinere det LGBT-fokuserede sportsevent og den nye sportskonference med WorldPride:

“En del af WorldPride er, at man holder en stor menneskerettighedskonference det år, man har WorldPriden. Så tænker vi, at der kan blive noget synergi i at lægge de to ting sammen.”

Bidding

   
Lars fortæller os lidt om fremgangsmetoderne for en såkaldt bidding – hvor man udbyder en case, som man gerne vil “vinde” til at blive afholdt i ens by, og som kræver støtte fra de foreninger, der er medbestemmende. Happy Copenhagen har arbejdet på begge biddings lige siden organisationen blev etableret, men det foregik på forskellig vis for Copenhagen Prides bud på WorldPride og Pan Idræts bud på EuroGames:

Bidding på WorldPride


Forud for biddingen på WorldPriden er der foregået rigtig meget lobbyarbejde. Som Lars forklarer, har det handlet om at “komme ud og fortælle, at nu byder København, og hvad vi vil, og hvad vores tanker bag det og visioner er omkring det her bud.”

Til at starte med var der tre konkurrenter, men to af dem trak sig, så valget i sidste ende stod mellem København og Fort Lauderdale i Florida. Happy Copenhagen og Copenhagen Pride var derfor i USA i oktober 2017 til en stor konference med ca. 70 Prides fra hele verden. Forud for konferencen havde Happy Copenhagen og Copenhagen Pride “brugt rigtig meget tid på at få støttebreve fra forskellige Prides i hele verden og ligesom få dem overbevist om, at de skulle stemme på København. Og det samme har Fort Lauderdale gjort.”

Under konferencen handlede det også om at sælge sin case på bedste vis:

“Så var det simpelthen at forklare visionerne – hvad ville du, hvad havde du af støtte hjemmefra. Vi havde støtte helt op fra Statsministeren, og alle borgmestrene i København. Vi havde støtte fra Prides fra alle kontinenter i hele verden. Lige fra Uganda til Tokyo til New York.”

I den endelige afstemning, hvor alle deltagende Prides kunne stemme, endte Copenhagen Pride med at vinde biddingen med 65,7%. Dette er en forholdsvis sikker sejr i disse sammenhænge, og er i høj grad resultatet af et solidt stykke forarbejde inden WorldPride-biddingen.

Bidding på EuroGames


Biddingen på EuroGames var lidt anderledes, da de to øvrige konkurrenter havde trukket sig, så København har været den eneste by på listen i det sidste års tid. Dette har Lars og resten af Happy Copenhagen set to muligheder i:

“Enten skulle vi bare køre på vågeblus og levere et bud, som de kunne stemme på, fordi der kun var København, og måske ikke gøre særlig meget ud af det. Eller gå i den anden grøft og lave et totalt ambitiøst bud, som matchede det bud, der var på WorldPriden, hvor vi ligesom lagde et kæmpe stævne ud, lagde nogle kæmpe visioner, fik støtte fra alle samfundslag, ligesom vi havde på WorldPriden.”

De valgte det sidste, så det handlede om at give det en skalle og opføre sig som om, at man rent faktisk havde konkurrenter: “Fokus på at fremstå stærkt på sociale medier, og hele tiden være synlige.”

Der kunne nemlig godt komme konkurrenter på banen helt frem til udgangen af 2017.

“Og det er der så ikke nogen, der har gjort, fordi vi har været så stærke og synlige hele tiden, så de hele tiden har vidst, at København arbejdede altså også på et rigtig fedt bud.”

Alle de foreninger, der er medlem af EGLSF skulle søndag d. 4. marts stemme for eller imod at have København som vært for EuroGames. Og det gik ret godt, må man sige:

“Der var én klub, som undlod at stemme, og resten stemte for. Så det var en fin sejr.”

——–

Således afrundes del 1 af artiklen om Copenhagen 2021.
I næste del af interviewet kommer vi nærmere ind på de sportslige begivenheder og Pan Idræt, og om at inddrage Malmö i hele WorldPride-projektet. Lars fortæller desuden om den værktøjskasse, han bar rundt på, da han søgte stillingen som direktør for Happy Copenhagen, og i det hele taget om at turde springe ud på dybt vand. Få gode råd med på vejen fra Lars Christian Østergreen, når vi inden længe bringer del 2 af Copenhagen 2021. 

 

Skrevet af Martin Rahbek