Hvad kan jeg blive? #1: Frivilligleder

Eventbranchen favner en bred vifte af jobmuligheder, og det giver mange muligheder for dig, der drømmer om at arbejde professionelt med events. Men hvad vil det sige at arbejde i eventbranchen? Hvori består dine opgaver, og hvad kræver det af dig? Det har vi sat os for at undersøge i en række blogindlæg, hvor vi med hjælp fra erfarne branchefolk, går helt tæt på eventbranchen.

Frivilligleder er en titel som mange får tildelt og som egentlig ikke er tilknyttet en bestemt branche. Ikke desto mindre, er det en stilling, som dukker op i de fleste foreninger, festivaler og eventvirksomheder. Men hvad går jobbet egentlig ud på? Det prøver vi at give svar på her:

Hvilke overvejelser skal man have når man arbejder som frivilligleder?

´
Ledelse af frivillige er en særlig ledelsesdisciplin. Frivillige skal ledes med fokus på værdier og nærvær og de skal begejstres og engageres. Frivilliglederen skal kunne løse konflikter og sørge for, at de frivillige ikke mister motivationen. De frivillige skal opleve medejerskab og ansvar uden at blive overbelastede. At være frivilligleder er at styre samarbejdet med frivillige, men uden at den traditionelle magt og kontrol i form af løn, er tilstede. Ledelse af frivillige kan dermed betyde mere usikkerhed og mindre kontrol.

Som leder af frivillige skal ikke være bange for at stille krav, og have en klar forventningsafstemning. Når der stilles krav, ved den frivillige at der er nogen som har styr på processen. Hvis der ikke er sket en forventningsafstemning kan frivillige blive demotiveret, og der kan opstå fejl eller misforståelser, fordi de måske får tildelt opgaver som de ikke vidste de havde ansvaret for.

Giv plads. Det sker at frivilligledere kommer med en gennemarbejdet og færdig projektplan, for at udtrykket overblik og struktur, men det kan efterlade den frivillige med en oplevelse af at der ikke er plads eller behov for dem og deres input. Skru derfor ned for forberedelsen og læg op til at de frivillige kan komme med inputs og forslag til processen. Alternativt kan der bedes om hjælp på de områder hvor frivilliglederen ikke selv har kompetencer.

Skab ejerskab. I stedet for at udtænke en plan kan frivilliglederen få meget ud af, at de frivillige er med til at håndtere og løse de problemer der måtte være. Inddrag hellere de frivillige i problemet, spørg ind til hvad de frivillige mener og hvordan de synes en udfordring skal overkommes. Det giver et stærkt ejerskab for de frivillige at få præsenteret et problem, som de selv er med til at løse.

Organiser de frivillige. For at motivere de frivillige skal de mindes om, hvorfor en bestemt opgave er spændende og vigtig, hvad de frivillige lærer af opgaver som er udfordrende, eller hvad kunderne får ud af den frivilliges indsats. For at det lykkes, er det vigtigt, at frivilliglederen ikke har direkte ansvar over for alle frivillige. Organiser de frivillige ved at have en mindre gruppekoordinatorer, der hver især har ansvaret for en større gruppe frivillige. Har et projekt mange frivillige, skal det ikke undervurderes styrken i at projektet er godt organiseret.

Tre værktøjer til frivilligledere

Frivillige og ledere af frivillige lægger en masse timer og energi i at udvikle nye fællesskaber og gøre en forskel, men at lede og motivere frivillige kan være en krævende opgave. Derfor har Tuborgfondet og Roskilde Festival gået sammen for at udvikle tre praktiske værktøjer. De tre værktøjer kan sammen eller hver for sig, give frivilligledere gode råd og skabe overblik over de opgaver som de måtte møde i deres arbejde. Værktøjerne kan også være med til at skabe rum for god evaluering og feedback mellem frivilligledere og frivillige. De tre værktøjer omfatter: Erfaringstavle, Invitation og en Lederlommebog.

Erfaringstavlen er et værktøj som gør det muligt at notere gode og dårlige erfaringer, tips og tricks samt løsningsforslag så I kan blive et bedre team.

Invitation er et værktøj som giver de frivillige et rum til at dele deres oplevelser af at være frivillig, samt at komme med idéer til forbedring.

Lederlommebogen giver råd til frivilligledere i blandt andet at styrke fællesskabet blandt de frivillige, og håndtere eventuelle konflikter.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Læs mere om de tre værktøjer her: https://goo.gl/Qqs95D

Hvad kræver det at arbejde som frivilligleder?

Skal du arbejde som leder af frivillige kræver det at du har et struktureret og organiseret overblik, du skal kunne uddelegere opgaverne samtidig med at have en naturlig evne til at skabe motivation for den enkelte.

Eventbranchen består af mange forskellige projekter, hvor frivillige er involveret og derfor er der altid brug for stærke frivilligledere, som kan motivere og organisere de frivillige.

Bliv klogere på frivilligheden i events og få værktøjer til at arbejde professionelt som leder i eventbranchen. Deltag på Innovative Event Management