Strøm Festival: Elektronisk musik uden fordomme

Foto: Martin Fält

”Visionen​ ​er​ ​at​ ​ændre​ ​på​ ​alle​ ​de​ ​fordomme,​ ​der​ ​er​ ​om​ ​elektronisk​ ​musik,​ ​og​ ​gøre det​ ​spiseligt​ ​for​ ​alle.​ ​Og​ ​så​ ​er​ ​det,​ ​der​ ​er​ ​essentielt​ ​for​ ​os,​ ​at​ ​matche​ ​byrummet​ ​til musikken.” ​​Sådan​ ​fortæller​ ​Maja​ ​Kring​ ​Schjørring,​ ​sekretariatsleder​ ​hos​ ​Strøm, om​ ​det​ ​populære,​ ​elektroniske​ ​musikkoncept,​ ​som​ ​du​ ​her​ ​kan​ ​blive​ ​klogere​ ​på.

Hvis​ ​du​ ​endnu​ ​ikke​ ​kender​ ​til​ ​​Strøm​ ​Festival​,​ ​så​ ​er​ ​det​ ​vist​ ​på​ ​tide​ ​nu.​ ​Strøm Festival​ ​løber​ ​af​ ​stablen​ ​i​ ​august​ ​og​ ​er​ ​en​ ​elektronisk​ ​festival​ ​centreret​ ​i​ ​København og​ ​på​ ​Frederiksberg.​ ​Festivalen​ ​tog​ ​sin​ ​start​ ​tilbage​ ​i​ ​2007,​ ​og​ ​visionen​ ​er​ ​klar:​ ​at udbrede​ ​kendskabet​ ​til​ ​elektronisk​ ​musik​ ​og​ ​sammenkoble​ ​musikken​ ​med byrummet.

Vi​ ​har​ ​taget​ ​en​ ​snak​ ​med​ ​sekretariatsleder​ ​hos​ ​Strøm,​ ​Maja​ ​Kring​ ​Schjørring,​ ​om hendes​ ​og​ ​resten​ ​af​ ​Strøms​ ​visioner​ ​om,​ ​og​ ​arbejde​ ​med,​ ​at​ ​lave​ ​en​ ​byrumsorienteret festival​ ​i​ ​København.

Et​ ​af​ ​de​ ​mest​ ​populære​ ​koncepter,​ ​Strøm​ ​har​ ​skabt,​ ​siden​ ​starten​ ​i​ ​2007,​ ​er​ ​deres unikke​ ​koncerter​ ​i​ ​den​ ​københavnske​ ​metro,​ ​som​ ​har​ ​fået​ ​navnet​ ​Trans​ ​Metro Express.​ ​Konceptet​ ​går​ ​ud​ ​på,​ ​at​ ​en​ ​række​ ​elektroniske​ ​musikere​ ​får​ ​tildelt​ ​en strækning​ ​på​ ​ruten​ ​mellem​ ​Vanløse​ ​og​ ​Lufthaven,​ ​hvor​ ​de​ ​hver​ ​især​ ​skal​ ​komponere musik,​ ​som​ ​skal​ ​tilpasses​ ​stemningen​ ​på​ ​den​ ​specifikke​ ​strækning.​ ​Og
metro-koncerterne​ ​er​ ​et​ ​super​ ​eksempel​ ​på,​ ​hvordan​ ​man​ ​som​ ​festivalarrangør​ ​kan integrere​ ​musikken​ ​i​ ​hverdagens​ ​byrum.

Om​ ​udvikling​ ​og​ ​de​ ​klare​ ​visioner

Arbejdsopgaverne,​ ​du​ ​møder​ ​som​ ​sekretariatsleder​ ​på​ ​Strøm,​ ​er​ ​mangeartede,​ ​og​ ​det er​ ​aldrig​ ​helt​ ​til​ ​at​ ​vide,​ ​hvad​ ​dagen​ ​bringer.​ ​Derfor​ ​er​ ​der​ ​særligt​ ​én​ ​kvalitet,​ ​Maja Kring​ ​Schjørring​ ​har​ ​lært​ ​at​ ​sætte​ ​pris​ ​på.

”Jeg​ ​tror,​ ​det​ ​er​ ​vigtigt​ ​at​ ​nævne​ ​ordet​ ​‘omstillingsparat’​ ​som​ ​led​ ​i​ ​en​ ​beskrivelse​ ​af min​ ​hverdag,​ ​da​ ​man​ ​i​ ​samarbejde​ ​med​ ​kunstnere,​ ​som​ ​hele​ ​tiden​ ​kan​ ​få​ ​nye​ ​idéer, skal​ ​være​ ​klar​ ​til​ ​at​ ​ændre​ ​planer.​ ​Men​ ​det​ ​er​ ​også​ ​det,​ ​jeg​ ​elsker​ ​ved​ ​Strøm.​ ​Der​ ​er ikke​ ​to​ ​dage,​ ​der​ ​er​ ​ens.​ ​Det​ ​kan​ ​være​ ​alt​ ​fra​ ​at​ ​samle​ ​smadrede​ ​ølglas​ ​op​ ​efter rulledisco​ ​til​ ​vigtige​ ​møder​ ​med​ ​bestyrelsen.​”

Udover​ ​generelt​ ​at​ ​skulle​ ​være​ ​omstillingsparat,​ ​har​ ​Maja​ ​Kring​ ​Schørring​ ​blandt andet​ ​også​ ​en​ ​konkret​ ​opgave​ ​i​ ​at​ ​holde​ ​festivalen​ ​konkurrencedygtig,​ ​for​ ​det​ ​kan ikke​ ​være​ ​gået​ ​manges​ ​næse​ ​forbi,​ ​at​ ​Danmark​ ​for​ ​tiden​ ​præsenteres​ ​for​ ​et​ ​hav​ ​af​ ​nye festivaler.​ ​I​ ​den​ ​forbindelse​ ​er​ ​det​ ​vigtigt​ ​at​ ​have​ ​fokus​ ​på​ ​at​ ​udvikle​ ​virksomhedens strategier,​ ​pleje​ ​Strøms​ ​samarbejdsrelationer​ ​og​ ​ikke​ ​mindst​ ​vide,​ ​hvad​ ​det​ ​er,​ ​man vil​ ​med​ ​sin​ ​festival.

”Vi​ ​laver​ ​fortællingen​ ​om,​ ​at​ ​elektronisk​ ​musik​ ​ikke​ ​kun​ ​er​ ​techno​ ​og​ ​stoffer.​ ​Det​ ​er altså​ ​musik​ ​til​ ​den​ ​almene​ ​dansker.​ ​Vi​ ​gør​ ​rigtig​ ​meget​ ​ud​ ​af,​ ​når​ ​vi​ ​laver​ ​en begivenhed,​ ​at​ ​tænke​ ​den​ ​i​ ​360​ ​grader.​ ​Det​ ​gør​ ​vi​ ​for​ ​eksempel​ ​ved​ ​at​ ​booke​ ​nogle artister,​ ​som​ ​også​ ​har​ ​lyst​ ​til​ ​at​ ​fortælle,​ ​hvordan​ ​de​ ​spiller,​ ​og​ ​hvordan​ ​de​ ​startede med​ ​at​ ​spille.”

En​ ​del​ ​af​ ​at​ ​holde​ ​en​ ​festival​ ​konkurrencedygtig​ ​er​ ​også​ ​kravet​ ​om​ ​fornyelse,​ ​og​ ​det tænker​ ​Strøm-holdet​ ​konstant​ ​med​ ​i​ ​udviklingen​ ​af​ ​deres​ ​festival​ ​-​ ​blandt​ ​andet​ ​ved at​ ​prøve​ ​at​ ​bevæge​ ​sig​ ​ud​ ​i​ ​flere​ ​grene​ ​af​ ​den​ ​elektroniske​ ​genre​ ​end​ ​hidtil.

Men​ ​selvom​ ​det​ ​på​ ​Strøm​ ​er​ ​en​ ​del​ ​af​ ​udviklingen​ ​at​ ​turde​ ​eksperimentere,​ ​så​ ​​skal kvaliteten​ ​være​ ​i​ ​højsædet,​ ​og​ ​det​ ​musikalske​ ​indhold​ ​er​ ​ikke​ ​til​ ​at​ ​gå​ ​på​ ​kompromis med.​ ​Derfor​ ​har​ ​festivalen​ ​en​ ​kuratorgruppe,​ ​bestående​ ​af​ ​nogle​ ​af​ ​de​ ​mest prominente​ ​folk​ ​i​ ​det​ ​elektroniske​ ​miljø,​ ​til​ ​at​ ​sikre​ ​en​ ​kvalitetsbevidst konceptudvikling.

Festivalens​ ​år-til-år​ ​strategier​ ​er​ ​dog​ ​ikke​ ​det​ ​eneste,​ ​der​ ​udvikler​ ​sig​ ​hos​ ​Strøm. Siden​ ​starten​ ​i​ ​2007​ ​er​ ​organisationen​ ​gået​ ​fra​ ​kun​ ​at​ ​dreje​ ​sig​ ​om​ ​en​ ​festival​ ​til​ ​også at​ ​have​ ​andre​ ​fokusområder.​ ​Udover​ ​en​ ​helårs-koncertorganisation​ ​og​ ​festivalen, fokuserer​ ​Strøm​ ​også​ ​på​ ​vidensdelingsaktiviteter,​ ​netværksarrangementer, undervisningstilbud,​ ​genreudvikling​ ​og​ ​genredokumentation.​ ​Alt​ ​sammen​ ​sat​ ​i direkte​ ​forbindelse​ ​med​ ​udbredelsen​ ​og​ ​kendskabet​ ​til​ ​elektronisk​ ​musik.

”Strøm​ ​er​ ​ikke​ ​bare​ ​en​ ​festival.​ ​Det​ ​er​ ​også​ ​en​ ​musikorganisation,​ ​som​ ​strækker​ ​sig udover​ ​hele​ ​året​ ​og​ ​hele​ ​landet,” ​​forklarer​ ​Maja​ ​Kring​ ​Schjørring.

Elektronisk​ ​eventyr​ ​under​ ​Søndermarken

Det​ ​kan​ ​være​ ​svært​ ​som​ ​sekretariatsleder​ ​på​ ​Strøm,​ ​at​ ​pege​ ​på​ ​én​ ​koncertoplevelse, der​ ​har​ ​været​ ​den​ ​bedste.​ ​Hver​ ​gang,​ ​man​ ​ser​ ​det,​ ​man​ ​i​ ​mange​ ​måneder​ ​har arbejdet​ ​med,​ ​blive​ ​eksekveret,​ ​er​ ​det​ ​helt​ ​unikt,​ ​forklarer​ ​Maja​ ​Kring​ ​Schjørring. Meeen,​ ​der​ ​er​ ​alligevel​ ​én​ ​aften,​ ​der​ ​har​ ​sat​ ​sig​ ​ekstra​ ​fast​ ​i​ ​hukommelsen,​ ​og​ ​den​ ​har noget​ ​vigtigt​ ​at​ ​demonstrere.

Haxan​ ​Cloak,​ ​som​ ​spillede​ ​i​ ​2013​ ​nede​ ​i​ ​Cisternerne,​ ​som​ ​er​ ​det​ ​gamle vandreservoir​ ​under​ ​Søndermarken, ​fortæller​ ​hun.​ ​Det​ ​var​ ​dunkelt,​ ​klamt​ ​og koldt,​ ​og​ ​man​ ​blev​ ​instrueret​ ​af​ ​deres​ ​pedel,​ ​før​ ​man​ ​skulle​ ​ned​ ​til​ ​koncerten.​ ​Der​ ​er en​ ​masse​ ​drypsten,​ ​som​ ​er​ ​fredet,​ ​og​ ​hvis​ ​der​ ​skete​ ​noget​ ​med​ ​dem,​ ​ville​ ​vi​ ​aldrig​ ​få lov​ ​at​ ​komme​ ​derned​ ​igen.​ ​Så​ ​hele​ ​det​ ​koncept,​ ​der​ ​blev​ ​bygget​ ​op​ ​omkring​ ​denne koncert,​ ​var​ ​vildt.​ ​Når​ ​man​ ​så​ ​kom​ ​derned,​ ​var​ ​der​ ​stenstatuer​ ​rundt​ ​i​ ​de​ ​lange cisterner,​ ​og​ ​man​ ​skulle​ ​igennem​ ​tre​ ​helt​ ​mørke​ ​rum,​ ​som​ ​kun​ ​var​ ​oplyst​ ​af stearinlys.​ ​Da​ ​man​ ​så​ ​kom​ ​ned​ ​i​ ​bunden,​ ​mødte​ ​man​ ​denne​ ​her​ ​cisterne,​ ​som​ ​var fyldt​ ​med​ ​strobelys.​ ​Musikken​ ​startede,​ ​og​ ​den​ ​var​ ​bare​ ​ond​ ​og​ ​støjfuld.​ ​Jeg​ ​tror, det​ ​er​ ​første​ ​gang,​ ​jeg​ ​havde​ ​så​ ​fysisk​ ​en​ ​oplevelse​ ​af​ ​musik.​”

Og​ ​her​ ​blev​ ​det​ ​klart​ ​for​ ​Maja​ ​Kring​ ​Schjørring,​ ​hvad​ ​det​ ​er,​ ​Strøm​ ​kan:

”Det​ ​med​ ​at​ ​integrere​ ​musikken.​ ​Der​ ​er​ ​17​ ​sekunder​ ​rumklang​ ​i​ ​de​ ​her​ ​cisterner,​ ​og det​ ​skulle​ ​jo​ ​nærmest​ ​integreres​ ​som​ ​et​ ​instrument​ ​i​ ​denne​ ​her​ ​koncert.​ ​Ikke​ ​fordi, det​ ​nødvendigvis​ ​var​ ​en​ ​fed​ ​fysisk​ ​oplevelse​ ​af​ ​musik,​ ​det​ ​var​ ​bare​ ​noget,​ ​der​ ​kunne mærkes​ ​helt​ ​ind​ ​i​ ​ribbenene.​”

Så​ ​hvorfor​ ​skal​ ​man​ ​tage​ ​på​ ​Strøm​ ​Festival?

”I​ ​min​ ​verden​ ​er​ ​det​ ​for​ ​at​ ​få​ ​en​ ​oplevelse​ ​af,​ ​at​ ​musik​ ​kan​ ​matche​ ​byrum​ ​og​ ​sprede sig​ ​udover​ ​hele​ ​byen​ ​-​ ​samtidigt​ ​med,​ ​at​ ​det​ ​er​ ​en​ ​festival,​ ​som​ ​har​ ​stort​ ​fokus​ ​på kvaliteten​ ​af​ ​musikken.”  

Skrevet af Laurits Heegaard Rasmussen, 2017.