Haven: Den eksperimenterende festival

Foto: Peter Kirkegaard

Haven er en eksperimenterende festival, der bryder med grænserne for, hvad en festival skal kunne. Vi har talt med Sigurd Hartkorn Plaetner, som er pressechef og talsmand for Haven, om deres nye festivalskoncept og hvordan den er blevet taget imod.

 

En festival der eksperimenterer

De fire entreprenante venner, Aaron og Bryce Dessner fra The National, Claus Meyer og Mikkel Borg Bjergsø bedre kendt fra bryggeriet Mikkeller, startede Haven festival. De besluttede sig for at skabe noget, der interesserede dem og gik derfor all in på at skabe en festival indenfor deres eget felt. Haven et et rum for nørderi, til alle, der deler passionen for mad, musik, kunst og øl. Haven eksperimenterer og giver publikum en sanseoplevelse med sig hjem, når de udfordrer måden at gå til festival på. At eksperimentere bidrager til at skabe dedikerede og engagerede publikummer, som er sofistikeret og med på præmissen. For festivalen skal publikum være med til at bryde med rammerne for, hvad en festival skal kunne og være. Det kom især til udtryk da publikum glædeligt deltog i live-brygning af øl og til at stege geder over bål. Ikke en typisk aktivitet på en festival. Fokusset er ikke længere kun på musikken, men er i stedet en kombination af maden, musikken, øllen og ikke mindst kunsten. Netop denne kombination giver publikum en anderledes oplevelse end den de ellers kender til. Sigurd Hartkorn Plaetner nævner:

På den traditionelle festival er maden typisk et remedie til at blive mæt og øllen til at blive fuld og ses som en pause mellem koncerterne. På Haven er øllen og maden i ligeså høj grad det bærende element. Dermed sagt skal det være en ølfestival, lige så meget som en mad-, kunst- og musikfestival. Filosofien er at koncerterne lige så godt kan være en pause mellem to ølsmagninger”.

I forbindelse med festivalen var der også mindre pop-up koncerter, som de bevidst ikke havde offentliggjort. Publikum blev dermed impulsivt inviteret til intimkoncert. Overraskelseselementet er en eksperimenterende måde at tilføre værdi til festivalen. En af de intimkoncerter man kunne finde, var med Bon Iver og Aaron fra The National, som spillede sammen for godt 100 mennesker.

 

Forventninger til den nye dreng i klassen

Da det er første gang festivalen afholdes, sætter det store krav til arrangørerne, om at skabe en skarp identitet, som publikum forstår. Det var en udfordring som den nye festival mødte i starten, da de havde problemer med, hvordan de skulle omtale sig selv:

Det er grundlæggende ikke en festival, men det er lidt svært at sige: Hej, vil du købe billet til min 2-dages kunsteksperiment. Så i mangel af bedre og for at gøre os selv og publikum forståelige over for konceptet, kalder vi det en festival udtaler Sigurd.

Som alle nye festivaler, vil der altid være udfordringer første gang den afholdes. Sigurd fortæller at Haven blandt andet lærte deres plads at kende og hvem deres publikum er.

Der er ikke noget der skal gøres anderledes, men der er noget der skal dyrkes mere af. Der skal flere toiletter til så der ikke er kø. Der skal skrues mere op for nørdebarometeret og så skal der flere nicheprodukter og speciallavede ting til. Generelt skal det være mere ekstravagant og eksperimenterende”.

En af de ting som arrangørerne erfarede og som overraskede dem meget, var at jo mere de gik i nørdemode, jo mere vilde var folk med det. Sigurd tilføjer at de troede at nørderiet kunne skræmme folk væk, da det er så nichepræget. Derudover det var publikum meget overbærende med Havens udfordringer under eksekveringen og havde mentaliteten at: “det har de nok styr på til næste år”. Festivalen fandt derved ud af, at deres publikum gerne vil betale for gode oplevelser og få lov til at nørde ting. Nu hvor Haven har fundet rammen og har afholdt den første festivalen, så: “Skal vi helt klart skeje mere ud rent kunstnerisk. Nu bliver der også mere tid til at eksperimentere meget mere”.

 

Et godt råd: Hvil ikke på lauerbærerne

Sigurd henviser til et gammelt kendt citat fra Mærsk, som lyder: “Intet tab skal os ramme, som ved rettidig omhu kunne afværges”. Det betyder, at man skal gøre tingene ordentlig, til tiden og så må man ikke sjuske med sit arbejde. Det betød også at festivalledelsen, mødte tre gange om dagen under eksekveringen for at holde status, diskutere og snakke ændringer. Det var en stor force for Haven at holde møderne, da de kunne tage højde for de udfordringer som der måtte opstå i løbet af dagene og kunne implementere nye tiltag, hvis det blev en nødvendighed.

Det afsluttende spørgsmål er så om Haven er at finde næste år? Dertil kan Sigurd berolige os alle, med  at det er den helt sikkert. Allerede dagen efter Haven sluttede gik de igang med at planlægge begivenhederne til næste års festival:

Man må løbe hurtig, hvis man vil være ambitiøs og hvis man vil lave noget der adskiller sig og så nytter det jo ikke noget, at hvile på lauerbærene. Hvis man tør at have ambitionerne, sætte overliggeren højt og har netværket eller mulighederne til at eksekvere helt ned i detaljen, så har man en god start” – afslutter Sigurd.

Hvis man er mere interesseret i Haven festival eller den nye måde at skabe en festivalsoplevelse på kan der læses mere på hjemmesiden: https://www.havenkbh.dk eller på https://www.facebook.com/havenkbh/

Skrevet af Charlotte S. Østergaard